dilluns, 5 de desembre del 2011

#FemEquip, quan #empreses i #tercersector treballen per a la #inserció laboral

Taula inaugural de la jornada Fem Equip! d'ECAS. Foto: Plataforma Educativa
Quan empresa i entitats del tercer sector col·laboren en matèria de recursos humans per a la inserció laboral els resultats solen ser, en general, molt positius.

Posar en valor aquesta col·laboració era un dels objectius de la jornada "Fem Equip! Recursos humans per al foment de l’empresa inclusiva" que ECAS (Entitats Catalanes d'Acció Social) va celebrar el passat divendres 25 de novembre de 2011 a l'Hotel Arts de Barcelona. Vaig assistir-hi juntament amb altres companyes i companys de Plataforma Educativa.

La inserció laboral, com bé va apuntar Javier Ibars, de Foment del Treball, sempre ha tingut dificultats, també en època de bonança econòmica, pel què ara, en plena crisi econòmica, les persones en situació de risc d'exclusió, les persones que tenen una major dificultat d'entrar al mercat laboral són encara més vulnerables i es situen en una situació de major exclusió social. Una de les vies, no l'única però sí una de les més importants, per al foment de la inclusió social, és la inserció laboral.

Amb la inserció laboral no només fem que persones puguin tenir ingressos, també fem que les persones s'integrin a la societat, passant de ser subjectes passius receptors de prestacions a subjectes actius que, com a tals, contribueixen a generar riquesa.

Ricard Servalós, vicedegà d’Innovació Pedagògica i Qualitat Acadèmica d’ESADE, va donar algunes dades molt interessants, però entre elles en destacaria una que diu molt de la generació d'ocupació segons el tipus d'empresa: el 74% de l'ocupació la generen empreses de menys de 50 treballadors. És en la petita empresa on es genera la major part de l'ocupació, i és en aquesta petits empresa on les entitats socials podem tenir i, de fet, tenim una major penetració i majors possibilitats de col·laboració. El territori, el factor local, esdevé aquí clau: entitats i empreses arrelades al territori.

Que les empreses, grans, mitjanes o petites l'oportunitat que una persona amb una major vulnerabilitat pugui treballar és l'objectiu de les entitats que ens dediquem a la inserció laboral. I Ricard Servalós insistia en dos conceptes més: la inserció laboral de persones en situació de risc no és un risc, és una inversió, i que les relacions entre les entitats socials i l'empresa han de ser d'igual a igual.

I sobre aquest darrer punt és important destacar un canvi de paradigma que entitats i empreses hem de fer, estem fent: les entitats socials no esperem que les empreses ens facin cap favor amb la inserció de persones amb una major vulnerabilitat, sinó que els què els hi oferim és un servei. Em va agradar com des de l'empresa Desigual definia l'entitat social amb qui col·labora, la Fundació Èxit, com un soci de negoci. Genial!

D'una altra semblant ho expressava Vicenç Ibàñez, responsable de comunicació de Correus, quan afirmava que no volia que les entitats socials li venguéssim Responsabilitat Social Empresarial, sinó un servei. I el servei, el nostre producte, el tenim molt clar i definit:

  • formació
  • assessorament
  • preselecció de persones candidates
  • seguiment post-contractació

Com a coordinador del programa Incorpora de "la Caixa" a Girona aquests darrers he anat veient com cada vegada més les entitats socials potenciàvem la figura del prospector d'empreses com una figura més "comercial":  em va agradar el terme de "comercial social" que Ibáñez va fer servir per a definir-los. Al cap i a la fi el què volem és que les empreses "comprin" el nostre servei d'inserció laboral, en cara que sigui gratuït. I nosaltres els hi oferim un servei de qualitat.

Un altre dels temes, també recurrents dins el sector, que va aflorar, és la necessitat que les entitats socials millorem la nostra informació i comunicació: centrats, com no pot ser d'altra manera, en el nostre objecte d'intervenció, ens els usuaris, les programacions, etc., les entitats socials no sempre hem mostrat prou atenció a la comunicació. I les entitats, amb més o menys recursos, ens hi anem posant, gràcies també a les moltes formacions que d'un temps ençà s'ofereixen, també des d'ECAS.

I bona prova d'una bona estratègia comunicativa és aquest vídeo del Casal dels Infants:



La jornada Fem Equip! ha generat molt de material, que podeu consultar i descarregar, com les presentacions de les ponències i les conclusions (pdf) de la jornada. També és d'especial interès el Directori d'Entitats d'Inserció Laboral (pdf).

La jornada va ser comentada i compartida a Twitter a través de l'etiqueta #femequip. Dies després de la jornada vaig recollir en aquest document, a través de TweetDoc, les piulades que es van fer


Com a conclusió final el propi titular d'ECAS de la jornada: Les empreses reconeixen la tasca d’inserció que fan les entitats socials com un servei beneficiós

Som-hi doncs, fem equip!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada