dimarts, 7 de desembre del 2010

Joaquim Rodríguez situa "L'esport català, a primera divisió" a el diari El Punt


Aquest és un interessant i recomanable article que l'amic i company Joaquim Rodríguez va publicar, com a responsable de la sectorial d'esports de la Federació de les comarques gironines del PSC, el passat dissabte 4 de desembre de 2010 al diari El Punt:

L'esport català, a primera divisió

A Per què ens agrada el futbol, M. Sandri donava múltiples i complexes respostes i apuntava que és un esport fàcil, senzill i assequible a la majoria; és imprevisible, fomenta la pertinència, no distingeix entre les classes socials, no discrimina el físic, és bell i et permet participar-hi, característiques totes elles assumides i valorades per la societat catalana.

El meu pare ja ho destacava així en els estatuts fundacionals de l'handbol a Sarrià de Ter, el mateix esperit de molts clubs esportius i entitats de les nostres contrades, dedicats al bàsquet, a l'atletisme, el muntanyisme, el ciclisme, etcètera.
Tots els esports tenen elements educatius fonamentals per fomentar valors en el nostre jovent, i ja ningú no discuteix que l'esport és una pràctica de vida saludable i una eina per prevenir i pal·liar o curar malalties pròpies de la nostra forma de vida actual. L'esport és una oportunitat per millorar la qualitat de vida però també per millorar l'àmbit de l'economia, de la producció de llocs de treball, de la recerca, de l'estalvi en despesa sanitària... i, pel seu paper mediàtic, la força internacional de les seves institucions i l'impacte dels esdeveniments.

L'escriptor i periodista Eduardo Galeano recordava, amb motiu de l'últim mundial de futbol, alguns episodis relacionats amb aquest esport, com el dia que els jugadors de la selecció argentina, als anys trenta, varen portar a coll el porter de la selecció rival de l'Uruguai com a reconeixement espontani del gran partit que havia fet, tot reivindicant el respecte i la consideració enfront de la desqualificació.

Jugar per guanyar o guanyar-hi jugant

L'esport d'elit a Catalunya, en totes les seves modalitats, ens mostra cada vegada més la importància del treball en equip, l'esforç i el respecte. Dirigents, tècnics i esportistes gironins coincidien amb nosaltres sobre la importància dels valors per a tota la població d'aprofitar els bons models, d'estendre l'esport a tothom.

L'afany de millora, donar el màxim d'un mateix, ésser competiu, no és incompatible amb saber perdre, amb tenir respecte. Es parla d'uns valors-força per a cada edat, des de ben petits, com la urbanitat, la generositat, la sinceritat, l'ordre, l'obediència, la fortalesa, la responsabilitat, el treball, l'amistat, l'empatia, l'audàcia, l'optimisme, la tolerància. Es parla de cultura de l'esport que pretén fomentar l'associacionisme, el voluntariat, les polítiques de gènere i la integració social.

Una societat progressa quan aquesta crea les condicions per tal que les persones puguin desenvolupar totes les seves capacitats personals i humanes d'acord amb les seves necessitats i interessos.

L'esport: eina per al progrés de Catalunya

L'esport es relaciona amb la majoria d'aspectes de la societat i pot contribuir a la seva millora, juntament amb l'educació, la salut, el benestar, la cohesió social, i intervé en el medi ambient, l'urbanisme, la innovació, la comunicació, les relacions internacionals.

El pes de l'esport i l'activitat física des d'un punt de vista econòmic s'ha incrementat exponencialment tot intensificant l'oferta i la demanda tant pel nivell de vida en general, una major renda, el temps d'oci i el volum d'ocupació del sector. A Catalunya representa el 3% del PIB però encara, en termes generals, l'ocupació que es genera és molt estacional i amb una baixa estabilitat laboral. D'oportunitats ens en dóna el turisme, l'entorn natural, el clima, la qualitat de vida, la generalització de l'esport a tots els col·lectius, la qual cosa pot facilitar l'elaboració de programes, esdeveniments i infraestructures per tal d'utilitzar l'esport com a pol d'atracció turística del territori.

Des de l'Esport Parc Internacional de Catalunya, es pretén fomentar la relació entre innovació, empresa i esport. El parc tecnològic gaudeix de col·laboració tant del sector públic com privat i està situat al costat del CAR de Sant Cugat, centre d'alt rendiment que cal impulsar com un espai de formació d'esportistes d'elit millors d'Europa, vinculat, al mateix temps, amb nous centres de tecnificació esportiva arreu de Catalunya.
L'esport pot ser un dels grans ambaixadors de Catalunya al món. Apostem per ser un magnífic referent on tots guanyarem.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada