divendres, 10 de setembre del 2010

El 28 N Catalunya sí decidirà



Finalment situem sobre el calendari la data: 28 N. Serà aquest dia quan Catalunya decidirà el seu futur.

Ens deia el President Montilla que “amb el vostre vot decidireu molt més que una majoria, un president, o un programa de Govern. Decidireu quin camí ha de seguir Catalunya, no en una legislatura, sinó en tota una generació

Les eleccions decidiran la composició del proper Parlament de Catalunya, d'on haurà de sortir el proper President i futur govern. Però com bé diu el President Montilla les eleccions dibuixaran quelcom més que el nou marc parlamentari: les properes eleccions dibuixaran una nova correlació de forces parlamentàries i extraparlamentàries que ens dibuixaran d'una manera més precisa que les consultes la Catalunya real.

Afrontem eleccions amb un major pes polític, mediàtic i ciutadà de l'eix nacional per sobre de l'eix tradicional dreta-esquerra, tot i que aquest darrer eix desapareix, sinó que es situa en una segona línia.

Concorreran a les eleccions opcions de tota mena pel que fa a l'eix nacional: autonomistes (PP, C's i altres?), federalistes (PSC, ICV-EUiA), sobiranistes (CiU) i independentistes (ERC, RCat, SCI). Un dels elements interessants de la cursa electoral és veure si CiU arriba a meta amb prou forces, si el PSC és capaç (som capaços) de mobilitzar el propi electorat (un dels més afectats per la crisi) i si ERC patirà molt o poc el fraccionament del vot independentista, que pot afectar també a CiU, i si aquest fraccionament enfortirà o delibitarà el propi moviment independentista (sobretot si alguna de les noves opcions no treu representació parlamentària).

En l'eix nacional el debat s'hauria de simplificar situant-lo entre independentistes - no independentistes, sinó amb tots els matisos necessaris: el PSC no és independentista però el seu model federalista és molt diferent del model autonomista del PP i C's i CiU no és, avui per avui, independentista malgrat a vegades vulgui semblar-ho.

El 28 N Catalunya decidirà, com a mínim, el futur dels propers 4 anys... Fins a la data el PSC explicarem no només el què hem fet al govern, sinó sobretot el nostre projecte de futur per al País, per Catalunya. Dies tindrem pel debat i la confrontació d'idees, projectes i horitzons...Dies per al debat, i no per a l'insult, com ja ha fet a les primeres de canvi Tremosa, el primer en embrutar la pre-campanya després de l'anunci de la data electoral. Comencem bé!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada