dissabte, 8 de novembre del 2008

El risc de fer "safareig" amb els germans Josep i Just M. Casero


El safareig és una apòcrifa, i entretinguda sempre, petita secció del diari El Punt on diàriament treu ferro (o en posa) a diversos assumptes quotidians i mundans, fent a vegades de l'anècdota categoria... És un espai que diàriament llegeixo i que, fins i tot, en alguna ocasió hi he sortit.

Aquests darrers dies es van produir tres safareigs molt curiosos, doncs (i tampoc és la primera vegada) El Punt mateix va caure en la seva pròpia trampa i, en aquest cas, en el seu propi error... Van confondre Josep Casero amb Just M. Casero, confusió lògica per persones que no els van conèixer o en coneixen poc...

Aquestes són, cronològicament, les tres perles que es van publicar, on hi apareixen també els malaguanyats Josep Pallach i Maria Rosa Ymbert.

Safareig del dimarts 4 de nomembre de 2008:

El PSC de Figueres va convocar els militants el dia de Tots Sants al cementiri de la ciutat per fer una ofrena a les tombes de destacats socialistes figuerencs com ara Josep Casero, Maria Rosa Ymbert i Josep Pallach. L'únic «problema» és que Pallach està enterrat al cementiri d'Esclanyà, a Palafrugell, des de l'any 1977 quan va morir, i no a Figueres.

Safareig del dimecres 5 de novembre de 2008:

El PSC de Figueres es va equivocar per Tots Sants homenatjant Josep Pallach al cementiri de Figueres quan és enterrat a Palafrugell, i nosaltres ens vam equivocar ahir explicant que també van homenatjar Josep Casero, que es deia Just.

Safareig del dijous 6 de novembre de 2008:

Preferiríem no fer-ho, però us hem de fer saber que en aquest espai ja n'hem dit dues de seguides, que passaran als annals periodístics. Primer vam dir que el PSC de Figueres es va equivocar homenatjant Josep Casero i Josep Pallach al cementiri de Figueres per Tots Sants. Dèiem que el PSC la va errar dient que Pallach és al cementiri de Figueres i situaven la seva tomba a Palafrugell. Doncs Pallach és enterrat a Esclanyà, municipi de Begur. Vam dir que es referien a Josep Casero i que haurien d'haver parlat del seu germà Just Manuel, que va ser fundador d'El Punt, regidor de Girona i president del consell municipal de Sarrià de Ter. Just Casero és enterrat al cementiri del Pont Major, a Girona. Josep Casero, mort el 2003, va ser regidor a Figueres, on és enterrat.

El més curiós és que el desllorigador d'aquest equívoc el diari El Punt el tenia a casa mateix... tan sols haurien d'haver consultat el llibre dels 10.000 noms, editat en motiu del diari número 10.000. Allí hi surten els dos germans Casero...

Una altra opció, ja per nota, més enllà de consultar la biografia d'en Just (Memòria de Just, de Jaume Guillamet), podrien haver recorregut, ja que parlaven de Figueres, al llibre Benvolguts Absents II, on es parla dels germans Josep i Just M. Casero:

Els Casero a Benvinguts Absents (II), de Joan Ferrerós.
Fragment:
El nom Casero a Figueres evoca dos germans: el gran, Josep Casero, pintor de cases i membre des dels orígens de l'associacionisme veïnal de la ciutat, i el petit, Just Manuel Casero, exseminarista, periodista i polític
(...) Josep, l'altre membre dels Casero que s´ocupà de les "coses del comú", féu una vida més discreta: la seva projecció pública fou des de l'Associació de Veïns de Juncària Parc –el darrer barri figuerenc, anant a Llers a la dreta des de la regidoria municipal figuerenca, assolida a través de la llista electoral socialista
.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada