dimarts, 21 d’octubre del 2008

Una eterna claredat i el Premi Casero

Girona comença a flairar les Fires i Festes de Sant Narcís. D'entre els senyals inequívocs que s'acostes les Fires de Girona particularment, des de fa uns anys, en percebo especialment un: l'inici dels actes que es programen al voltant del Premi de Novel·la Curta Just M. Casero.

Des de la inauguració de la Biblioteca Just Casero, al barri gironí del Pont Major, els actes del Premi Casero s'han iniciat a la biblioteca que duu el seu nom amb lectures de textos d'en Just (del Quiosc o poemes) o xerrades sobre els premis amb guanyadors i finalistes...

Aquest any el tret de sortida del XVIII Premi de Novel·la Curta Just M. Casero serà la presentació del llibre Una eterna claredat, una antologia de poemes d'en Just escrits entre els anys 1960 i 1970, a cura de Roger Costa-Pau, qui ha escrit també el pròleg, amb un epíleg de Jaume Guillamet. El llibre, editat per CCG Edicions, es publica també en el marc del 30è aniversari de la Llibreria 22.

La presentació del llibre es farà, doncs, aquest dimecres 22 d'octubre a partir de les 8 del vespre a la Biblioteca Just M. Casero, on hi intervindran en Roger Costa-Pau, en Jaume Guillamet i un servidor, en una presentació que, com cada any, farà en Guillem Terribas. Naturalment hi esteu totes i tots convidats!.

----------------------------

pd1: informació al web de les biblioteques municipals de Girona sobre la presentació:

Una eterna claredat

El proper dimecres 22 d'octubre a les vuit del vespre, tindrà lloc a la Biblioteca Just M. Casero la presentació del llibre Una eterna claredat de Just M. Casero. Es tracta d'un recull de poemes inèdits escrits per en Just entre 1960 i 1970. Alguns d'aquests poemes ja varen ser llegits a la mateixa biblioteca fa dos anys i ara veuen a la llum en un llibre editat per CCG Edicions, amb el suport de la Diputació, l'Ajuntament i la Llibreria 22. La selecció de poemes ha anat a cura de Roger Costa-Pau i l'epíleg a càrrec de Jaume Guillamet. Aquesta presentació obre la programació d'actes en motiu de l'atorgament dels XXVIII premis de novel·la curta Just Manuel Casero, organitzat per la Llibreria 22. Podeu consultar el programa d'actes
aquí.

pd2: informació de la presentació al web de CCG Edicions:

22.10.2008
Presentació del llibre "UNA ETERNA CLAREDAT (Antologia de poemes, 1960-70)" de Just M. Casero
Lloc: Biblioteca Just M. Casero
Hora: 20 h
Intervindran: Roger Costa-Pau, Jaume Guillamet i Roger Casero
Dins els actes del XXVIII PREMI DE NOVEL·LA CURTA JUST MANUEL CASERO


pd3: notícia de la publicació del llibre al diari El Punt, aquest passat diumenge:

El recull es presentarà el dia 22 a la biblioteca gironina que porta el seu nom
LAURA PORTAL. Girona
Els poemes de Just Manuel Casero han estat recollits i editats per CCG Edicions, amb el títol Una eterna claredat. La selecció l'ha feta el també poeta Roger Costa-Pau i el llibre inclou un epíleg del periodista i escriptor Jaume Guillamet. El volum s'ha editat coincidint amb la celebració del 30è aniversari de la Llibreria 22, principal impulsora del premi Casero. El poemari el presentaran el dia 22, a les 8 del vespre, Roger Costa-Pau, Jaume Guillamet i el fill del poeta Roger Casero, a la biblioteca Just Manuel Casero.

«No tindré jovenesa, no, / però seré etern. / I despullo amb sofriment el meu cos brut.» Amb aquests versos i d'altres es confirma que el personatge Just Manuel Casero (1946-1981), que podia semblar esgotat, ultrapassava el mite, l'home polític, activista i dinamitzador. Ara que s'acosten les Fires, apareix l'edició de la primera antologia dels seus poemes, uns versos escrits entre 1960 i 1970, amb el títol Una eterna claredat (CCG Edicions).

El també poeta Roger Costa-Pau ha explicat que els versos de Casero ja tenien per se una força unitària i que ell s'ha limitat a potenciar-la a partir d'una idea sòlida de construcció. A banda d'uns retocs específics de llengua, «la intervenció se situa en el terreny de les matisacions estructurals de reordenació estròfica i en l'arquitectura global del llibre», afirma l'antòleg en el pròleg del llibre, que apareix dividit en dues seccions: «De l'amor, la vida i la lluita» i «De la mort, de l'enigma i de més vida».
Uns dels interessos de pes que el curador del llibre manifesta haver tingut per la poesia de Casero tenen a veure amb la descoberta d'una veu poètica «sorprenent» en procés de consolidació, per bé que estroncada, i també amb l'aspecte de la urgència amb què van ser escrits aquests versos. Els poemes reflecteixen la necessitat que el poeta tenia de deixar escrit tot el que havia de dir. «Hi predomina un vers lliure molt potent, descarnat i desproveït d'artifici», assenyala l'antòleg, que creu que era molt important donar a conèixer la veu poètica de Casero. De fet, quan li va arribar la proposta de l'antologia ja havia llegit els poemes en la compilació enquadernada que n'havia fet Guillamet, el 1997, per a la família i els amics. Ara aquesta poesia pot arribar a tothom.

MÉS ENLLÀ DE GIRONA
Un dels perills, segons Roger Costa-Pau, és que l'antologia quedi com una edició local. «Els poemes de Casero tenen la potència, la força i la modernitat per ser llegits arreu.» Es tracta d'unes composicions que en aparença no tenen una gran transcendència, però que «hi és i bull en el seu interior». El volum es presenta com una antologia, però s'ha de llegir com un llibre unitari, «com si es tractés d'un poema únic», suggereix l'antòleg, pel qual l'edició ha estat un treball molt intens, de relació gairebé personal.

A més dels dos capítols esmentats, s'hi ha afegit un capítol titulat La primera veu, que recull els poemes de joventut de Casero, escrits en el seu castellà de naixença.

pd4: programa dels actes del XVIII Premi de Novel·la Curta Just M. Casero (en pdf)

pd5: també he escrit, sobre aquest llibre, el post, Una eterna claredat, una antologia de poemes (1960-70) de Just M. Casero, publicat el dimarts 7 d'octubre de 2008.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada