dijous, 15 de maig del 2008

Què tal la família?

(foto de família de finals del 2006)

La majoria de vegades que ens ho pregunten responem amb un "bé" automàtic, sobretot perquè respondre qualsevol altra cosa requereix un temps que, en trobades casuals pel carrer, no sempre disposem. Seria més o menys com allò de "bé o t'ho explico"...

Des de l'any 1994 les Nacions Unides han declarat el dia d'avui, el 15 de maig, el Dia Internacional de les Famílies. Té sentit aquest dia doncs la família, independentment de la seva forma, estructura i composició, és el principal element de socialització i és el marc inicial a partir del qual les persones creixem, ens desenvolupem i relacionem. En parlava en aquest espai a finals de febrer amb un post titulat La família: l'estructura és el de menys...

No en va l'article 16 de la Declaració Universal de Drets Humans diu que els homes i les dones, a partir de l'edat núbil, tenen dret, sense cap restricció per motius de raça, nacionalitat o religió, a casar-se i a fundar una família. Gaudiran de drets iguals pel que fa al casament, durant el matrimoni i en la seva dissolució. Només es realitzarà el casament amb el lliure i ple consentiment dels futurs esposos. La família és l'element natural i fonamental de la societat i té dret a la protecció de la societat i de l'Estat.

En la nota de premsa d'Acció Social i Ciutadania sobre les activitats a Girona per celebrar aquest dia, es defineixen les tipoloogies familiars més destacades:

Família biparental formada per mare, pare i infant o infants. Quan la família biparental està formada per més de dos infants assoleix la categoria de família nombrosa, reconeguda i protegida normativament de forma específica.En el marc de les famílies biparentals cal constatar també l’existència de famílies acollidores que son aquelles en què la parella acull temporalment un o més infants. Cal també tenir en consideració aquelles famílies biparentals sorgides a partir de la convivència dels infants o adolescents amb els seus avis per absència del pare i mare.

.Família monoparental formada per una sola persona adulta (en major proporció dones) i un o més infants.

.Família homoparental és aquella unitat familiar formada per dues persones del mateix sexe amb un o més infants.

.Família reconstituïda quan es dóna una nova unió d’un dels membres de la parella originària i els infants tenen més d’un nucli familiar.

.Unitats familiars sense fills
Aquesta diversitat, que de fet ha existit sempre a la nostra societat, amb més o menys visibilitat, amb més o menys reconeixement legal, no sempre ha estat reconeguda per part de les administracions. Anys enrere quan es parlava de polítiques de família es pensava en les famílies biparentals amb una finalitat estrictament reproductiva o, potser més afinadament, natalista; avui en dia no només és imprescindible reconèixer la diversitat familiar, també és necessari desenvolupar polítiques de suport a les famílies que responguin precisament a aquesta diversitat.

La Generalitat de Catalunya, a través del Departament d'Acció Social i Ciutadania ha organitzat, per aquest cap de setmana, diversos actes arreu del País en motiu del Dia Internacional de les Famílies. Molta de l'activitat es fa a Barcelona [tríptic festa a BCN], però també s'ha programat activitats a altres ciutats [tríptic festes arreu de Catalunya]. El lema d'enguany és "I la teva com és?"

Per cert, la meva família bé... o en qualsevol cas ja us ho explicaré un altre dia...

-------------------------
pd1: CARTELL GUANYADOR 2008 del IV Concurs de cartells entorn del 15 de maig, Dia Internacional de les Famílies: Carla Albiol i Solà de l'Escola Superior de Disseny Art Llotja de Barcelona.

pd2: Primera menció especial 2008: Mur Tarragona i Agullana, llicenciada en Belles Arts i màster en direcció d'art en publicitat a la Universitat de Ramon Llull.


pd3: Segona menció especial 2008: Patricia Benitez i Sanchez, Escola Superior de Disseny Art Llotja de Barcelona.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada