dilluns, 19 de maig del 2008

Els Groullers toquen a casa

Els Groullers [i MySpace] és un dels grups veterans de música tradicional del nostre País, malgrat els seus components encara són (els podem considerar) joves... bé, joves que encara no han complert la quarantena...

Amb dotze anys a l'esquena es van formar a partir del desaparegut grup d'animació (d'agitació) de carrer Gas Boig i, com altra gent (Percuter's), fruit de la cantera dels grallers i timbalers dels Amics dels Gegants de Sarrià de Ter.

Aquest dissabte van actuar de nou a Sarrià de Ter, al Teatre del Centre Cultural i Parroquial Mn. Domingo Casanellas, obrint el cicle Fila 0. La darrera vegada que van actuar a Sarrià de Ter va ser al mateix escenari, en motiu de l'entrega dels Premis Sant Jordi de l'any 2004, on van presentar el seu darrer disc Tres Quartans amb Folre, aleshores acabat de sortir del forn; l'Ajuntament de Sarrià de Ter va col·laborar en la publicació dels disc amb una aportació econòmica. El primer disc que Els Groullers van publicar va ser Nianou (2000).

Aquest dissabte no portaven el nou disc, a punt de sortir, però sí alguna de les seves noves cançons, que van presentar, com deia en Ramon Riera, en exclusiva mundial. Del nou disc en sabem, més enllà de les cançons que vam escoltar, tres cosetes:

1.- que el disc portarà per nom Amb arrels.
2.- que per la portada del disc Els Groullers han convocat un concurs de caràtules [bases en .pdf], el termini de presentació del qual finalitzava el passat 15 d'abril.
3.- que les cançons del nou disc són de facturació pròpia.

Haurem d'esperar algunes setmanes per escoltar amb plenitud el seu nou disc, us disc que com el propi grup pren com a referències la història dels Països Catalans, per una banda, i la riquesa de la música folk europea de l'altra. De la llarga trajectòria del grup destaca el Premi Èxit 2000, organitzat per TV3 i Catalunya Ràdio, pel treball Nianou, i el primer lloc de la fase estatal i el segon lloc en el concurs de música folk o tradicional EUROFOLK, l'any 2007.

Els Groullers, però, no només els podem escoltar dalt d'un escenari o condensats en un disc, també se'ls pot veure fent animacions al carrer, com en la darrera edició del Mercat Medieval de Calonge, on vaim tenir l'oportunitat (la meva família) de coincidir.

El grup ha anat variant de músics al llarg de la seva vida, però manté la seva columna vertical vital i musical, formada per Miquel Beltran, Agustí Riu i Ramon Riera.
Actualment el grup està format per en Miquel Beltran a la bateria, la Montse Casanova a l'acordió diatònic i a la veu, en Jordi Galobart al flabiol i el tamborí, l'Ivó Jordà a la tarota i la gralla, en Ramon Riera al sac de gemecs, la gralla i la veu i l'Agustí Riu a les percussions.

El concert de dissabte va ser entre amics (i familiars), un concert per veure que Els Groullers són un grup amb anys a l'esquena, certament, però sobretot amb camí per córrer. Tenen el mèrit d'haver superat el boom de la música tradicional de finals dels '90 i potserior declivi, mantenint-se com una de les referències actuals del nostre País, també dels Països Catalans, al costat de grups gironins pocs coneguts com Escampillem, d'altres més coneguts com S'Albaida, o més recentment les De Calaix, per citar-ne alguns que també han estat i són una referència per mi, encara que els més populars, amb una base més elèctrica i eclèctica, entre el rock i el folk, són els Mesclat.

Els Groullers mantenen el seu caràcter groller, com alguna gent de Sarrià de Ter considera que van mostrar com a pregoners, ja fa una colla d'anys, a finals dels '90... Però el rellevant és que Els Groullers van dibuixant una trajectòria musicalment molt interessant, amb una música que no sempre ha rebut el reconeixement institucional suficient...

Benvingut sigui, quan aparegui, el seu nou treball Amb arrels.

--------------------

pd1: Els Groullers - Xotis Mediterrani

pd2: Els Groullers - Fent Groulleries

1 comentari:

  1. Soc en Jordi, flabiolaire dels Groullers. T'agraim la teva entrada, doncs defineix molt bé la feina que estem realitzant!

    Felicitats pel blog!! Una abraçada

    ResponElimina