dijous, 15 de maig del 2008

De la ràdio de galena a Ràdio Sarrià. Exposició

La ràdio és fascinant!. És un mitjà de comunicació actualment molt potent, sobretot perquè és molt variat, relativament senzill de fer funcionar i, sobretot, molt accessible.

La ràdio ha canviat molt des del seu naixement, i aquests darrers anys està vivint una mena de segona joventut amb la seva extraordinària complementarietat amb les noves tecnologies a través d'internet. La ràdio actualment es fa diferent i s'escolta diferent, o si es vol, es fa i s'escolta de diferents maneres, fet que inevitablement fa que s'escolti també actualment des de diferents mitjans i suports: ara ja no cal un transistor, amb un ordinador amb connexió a la xarxa és suficient.

Una de les qualitats de la ràdio és la proximitat i la immediatesa. La ràdio, a més, és el mitjà que gaudeix de major flexibilitat. Els altres mitjans, la televisió i la premsa escrita, tenen altres virtuts que possiblement la ràdio no té, però malgrat tot, la ràdio segueix essent un mitjà escoltat per quasi totes les generacions.

I quan parlo de proximitat no em refereixo a les emissores locals, que també, sinó sobretot al fet que la relació entre l'emissor i el receptor és molt propera, la sensació d'escoltar a algú que és a prop. En aquest sentit la ràdio és un mitjà més càlid, davant la major fredor de la televisió.

Un altre dia parlarem del present i el futur de la ràdio... però avui farem uns mirada retrospectiva de la mà d'una exposició que aquest dijous s'ha inaugurat a Sarrià de Ter en motiu del 25è aniversari de Ràdio Sarrià. De la Ràdio de Galena als 87.6 FM de Ràdio Sarrià és una exposició que recull una vintena d'aparells radiofònics, provinents del Fons Jaume Pol del Museu d´Història de la Ciutat de Girona. A l'exposició també hi ha imatges i altres materials dels 25 anys de Ràdio Sarrià, una emissora que té el mèrit de tenir molta trajectòria, certament, però que actualment també té molta programació pròpia, gràcies als seus col·laboradors i, naturalment, al bon fer de la Neus, qui en duu els comandaments.

L'exposició es pot veure a la Sala Patronat de Sarrià de Ter fins el proper 5 de juny. A l'exposició no escoltareu la ràdio però la podreu veure... bé, podreu veure diferents aparells de ràdio que, inevitablement, fan pensar en comunicats de guerra, serials radiofònics, concursos i fins i tot "el parte"...
-----------------------------------
pd1: el passat dissabte 5 d'abril Ràdio Sarrià va emetre un especial de 12 hores en motiu del seu 25è aniversari. A propòsit dels 25 anys de Ràdio Sarrià (87.6) és el post que vaig escriure dies abans sobre aquest programa especial, on repassava també la meva vinculació amb aquest mitjà...

pd2: la propera data rellevant per Ràdio Sarrià serà, previsiblement, el proper dissabte 12 de juliol, quan es farà el Sopar popular de Ràdio Sarrià.
pd3: imatges d'alguns dels aparells que es poden veure a l'exposició:





pd4: l'Anna Maria de la biblioteca sempre té cops amagats... d'ella són els vinils que hi ha davant l'aparell de ràdio i tocadiscs. Bon atrezzo, encara que m'han comentat una alternativa que tampoc hagués quedat malament: ampolla, mig plena, i copetes de licor...

pd5: aquesta exposició m'ha recordat la que vaig veure, a l'Illa Diagonal de Barcelona, en motiu dels 25 anys de Catalunya Ràdio, a mitjans d'abril, amb el títol de "Vols veure la ràdio del futur?". En aquella exposició hi havia una mostra de 25 ràdios antigues cedides pel Museu de la Ciència i la Tècnica de Catalunya.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada