dissabte, 19 d’abril del 2008

Jornada de participació ciutadana sobre convivència a Sarrià de Ter

participació

L'Ajuntament de Sarrià de Ter havia convocat per aquest matí de dissabte una jornada de participació ciutadana per treballar la convivència, en sentit ampli i general, al nostre poble. No en va actualment està en informació pública (ampliada a dos mesos a petició del PSC de Sarrià de Ter) l'ordenança de convivència ciutadana aprovada inicialment per unanimitat al ple de Sarrià de Ter a finals de març. Naturalment hi he assistit, com a veí i com a regidor portaveu del grup municipal del PSC a l'Ajuntament de Sarrià de Ter.

Amb una seixantena de persones inscrites, en la sessió matinal d'avui hi hem participat unes cinquanta persones, xifra que oscil·lat segons avançava la jornada, en què ha marxat gent i se n'ha incorpora d'altra. Cal valorar positivament la participació, més enllà de les xifres, doncs al cap i a la fi hi hem assistit les persones que hem volgut, i aquest és un valor important en la participació, la voluntat de participar en allò comú.

La majoria de persones que hem assistit a la jornada provenim de les entitats del poble, fet que també és ben natural, doncs les persones de les entitats sempre estan (estem) més predisposades a participar col·lectivament. Caldria estimular, de cares a properes sessions, la participació dels veïns i veïnes no vinculats a les entitats, per guanyar riquesa i, sobretot, aportacions noves. Potser també hi ha mancat la participació de joves, però ja sabem que és difícil que participin en espais d'"adults"...

Des de l'equip de Serveis Socials de l'Ajuntament s'ha emmarcat aquesta jornada en un procés d'actuació fraccionat en tres fases, essent la jornada d'avui la primera, la de diagnòstic, amb l'objectiu de definir les problemàtiques i oportunitats del nostre municipi en relació a la convivència. A partir d'aquesta primera fase la segona serà l'execució de les accions derivades de la jornada i finalment, la tercera fase, la recollida i valoració dels resultats.

La jornada de participació ciutadana ha estat conduïda per Identitats, una empresa que fa anys que col·labora amb l'Ajuntament de Sarrià de Ter en tallers, activitats i altres dinàmiques de participació, la majoria adreçats a infants i joves, també a les famílies, en clau d'igualtat.

La dinàmica de participació ha estat, segons han explicat, la de l'espai obert, metodologia aplicada des dels anys '80 que exigeix el compliment de 4 normes senzilles:


1.- l'espai és limitat, és a dir, som coneixedors que disposem d'una hora d'iniciar i acabar de cada sessió.
2.- comptem amb els que som, de manera que no es fan grups preestablerts ni grups iguals en nombre, sinó que cada grup es forma de manera espontània, segons els interessos de cada un.
3.- els resultats obtinguts seran els millors possibles en aquestes condicions, de manera que es dóna importància al treball fet sense tenir present ni el nombre ni la tipologia dels participants.
4.- ens hem de guiar sempre a partir dels nostres interessos.

A partir d'aquestes senzilles premisses el primer que s'ha fet és establir els punts a treballar al llarg de la jornada a partir d'un horari i espais prefixats; prèviament s'han definit tres sessions de treball, de 3/4 d'hora cada sessió, en un màxim de 8 espais. A l'inici, després de la presentació de la jornada, cada persona que ha volgut ha proposat un tema a treballar i l'ha incorporat a la graella horària, de manera que a partir dels interessos dels assistents s'han configurat els diferents grups de treball simultanis en aquestes tres sessions.

Amb els temes repartits cada persona ha pogut escollir en quins grups participar, segons els seus interessos, essent tot possible: quedar-se en el mateix grup durant la sessió de treball, canviar de grup, fer el "papallona" i anar voltant pels diferents grups o fer el "borinot" i marxar una estona si en aquella sessió de treball cap tema és d'interès... en definitiva, espais oberts de participació. La majoria de gent s'ha quedat en un grup en cada sessió de treball, com a molt alguns han assistit en dos grups a la mateixa sessió de treball i poquets han fet el papallona o el borinot...

En la primera i segona sessió de treball s'han format vuit grups, i sis (o set?) en la tercera. Jo he assistit al grup d'Immigració (tema que jo mateix he proposat) en la primera sessió de treball; al grup d'Educació. Família - Escola a la segona sessió, proposat conjuntament per la Loli Fernández, presidenta de l'AMPA del CEIP Montserrat, i la Montse Xandrich i en Joan Manel Barceló, directors del CEIP Montserrat i l'IES Narcís Xifra respectivament; a la tercera sessió he participat al grup sobre violència intrafamiliar, tema proposat per la Vivi i l'Eulàlia, treballadora social i educadora social de l'equip de Serveis Socials de l'Ajuntament.

Han estat unes sessions de treball, debat i discussió interessants, encara que al final de la jornada m'he quedat amb una certa sensació de ceguera parcial, doncs no hi ha hagut un espai de posada em comú del treball de cada un dels grups en cada una de les tres sessions.

Les conclusions de cada un dels grups es faran públiques d'aquí a dos mesos, moment en què també es faran arribar a cada un dels participants. Tenint present que totes les aportacions s'han recollit per escrit en unes fitxes, hagués estat positiu pels participants disposar d'un espai per compartir el treball de cada grup. Hauria estat bé que un representant de cada grup pogués haver fet un extracte, ni que fos ta sols de dos munits, de les intervencions de cada grup... Aquesta és l'única pega que he trobat en el desenvolupament de la jornada; aquestes conclusions ens haguessin donat una visió global, encara que potser més imprecisa, menys elaborada, del treball de tots els grups i de tots els temes tractats, no havent d'esperar a les conclusions, quan les rebem en fred d'aquí a dos mesos.
En altres dinàmiques de participació ciutadana semblants fetes per Identitats a Sarrià de Ter, en temes d'igualtat, sí que hi havia hagut espai per compartir les conclusions.


Aquesta, finalment, és la relació de temes que han format part de l'ordre del dia, confeccionada entre totes i tots; alguns d'aquests temes s'han fusionat en un mateix grup de treball:
  • Coordinació Àrea Bàsica de Salut i el poble
  • Immigració
  • Fer complir les normes de convivència
  • Grafittis
  • Què farem amb l'AAVV del Pla de l'Horta?
  • Centre Cívic la Cooperativa: necessitat d'ampliar horaris per reunions al vespre i de més activitats per la gent gran de Sarrià de Dalt
  • Potenciar les zones esportives del poble com a punt de trobada per esport d'esbarjo
  • Menys barreres arquitectòniques (sobretot a La Rasa)
  • Trobar un sistema per comunicar-se tot el poble (reunions per barris)
  • Més activitats al Coro (gent gran, joves, ganxet...)
  • Voluntariat i relacions interpersonals a la comunitat
  • Mal estat de les voreres a conseqüència dels arbres
  • Buscar solució àgil per no solapar les activitats de les entitats
  • Integració dels discapacitats a la població
  • Problemes de convivència a la piscina a l'estiu
  • Educació: família - escola
  • Convivència dels joves al poble (relacions intergeneracionals)
  • Web ajuntament: més interactiva per penjar activitats
  • Formació i informació en el tractament amb víctimes de violència
  • Quina informació tenim tota la població sobre com actuar al municipi en els casos de violència intrafamiliar? (dones, infants, gent gran)
  • Vehicles a tota pastilla pels carrers de Sarrià
  • Els busos dels Joncs aparcats incorrectament durant molta estona
  • Preservació del medi ambient
  • Recuperació del patrimoni històric
  • Drogues

En general la gent ha agrait l'espai per participar i ha demanat que la participació s'incrementi en la creació de més espais i amb més gent que hi assisteixi...

També és interessant saber que hi ha aprovat un reglament de participació ciutadana que caldria desenvolupar, on es fixen alguns espais de participació, sobretot de les entitats, a nivell sectorial i territorial... però ara això ja seria un altre post...

Pel que fa a la jormada d'aquest dissabte, d'aquí dos mesos... les conclusions!

--------------------------------

pd: la Dolors Xabé, una dona activa, un dels fars que il·luminen amb llum pròpia Sarrià de Ter, comentava aquest matí, abans d'iniciar la jornada: "venim a arreglar el món i abandonem la feina de casa!." Més tard deia: "ens demanen que arreglem el món, quan som nosaltres mateixos els qui l'hem espatllat!." La Dolors sempre genial!.

1 comentari:

  1. Roger, primer de tot, i pel que fa a nosaltres, moltes gràcies pels teus comentaris sobre la metodologia. Un apunt només: el primer principi d'aquest tipus de reunions participatives és "el moment de començar és quan comencem i el moment d'acabar és quan acabem" tot i que sempre s'intenta respectar els límits temporals fixats per la convocatòria. D'altra banda comentar-te que si vols saber més sobre la filosofia que sustenta aquesta metodologia i el perquè del disseny pots trobar-la sota el nom de Open Space Technology. Un llibre que a mi particularment m'ha resultat molt inspirador i interessant és: The Practice of Peace de Harrison Owen, que va dissenyar l'open space als anys 80. Finalment, felicitar-te per la teva participació a la jornada, és fantàstic que quedi palès, precisament en un espai de participació, que tant l'equip de govern com el grup d'oposició treballen per al desenvolupament del municipi que representen.

    silviaesteva@identitats.cat

    ResponElimina