dimecres, 24 d’octubre del 2007

Municipàlia


He assitit a Municipàlia, el XIV Saló Internacional d'Equipaments i Serveis Municipals, que aquests dies es fa a Lleida. Per dir-ho ras i curt: la fira on els càrrecs electes somien (és un saló molt visual, tot entra pels ulls: vehicles de neteja viària, contenidors soterrats, mobilirari urbà, parcs infantils...) i els tècnics els fan tocar de peus a terra (no hi ha ni un sol preu, naturalment, però els tècnics saben el pa que s'hi dóna...)

Més enllà dels expositors, és d'alt interès les activitats de les jornades tècniques del Municipàlia, amb un ampli i variat tractament de temes relacionats amb els municipis, sobretot en temes de gestió municipal.

Jo hi vaig assistir amb un doble objectiu, un objectiu polític, en tant que càrrec electe (regidor a l'Ajuntament de Sarrià de Ter i Conseller Comarcal del Gironès) i, també, un objectiu professional, en tant que membre i treballador d'una fundació d'iniciativa social (Fundació Plataforma Educativa).

A nivell polític volia copsar el què, segons el sector local, prima més en les preocupacions dels polítics i tècnics municipals, és a dir, allò que predomina més al saló. Als diferents pavellons la majoria d'expositors eren de temes relacionats amb els serveis públics: parcs infantils, mobiliari urbà i serveis de neteja viària i recollida de residus. Com a sectors emergents hi havia expositors de sistemes informàtics i telemàtics (la lenta, però imparable alhora, revolució digital municipal).
Hi havia expositors de pràcticament tot el relacionat amb un ajuntament o consell comarcal (serveis esportius, funeraris, de promoció de marques, de seguretat i vigilància, etc, però curiosament hi vaig trobar a faltar productes o serveis de caràcter social i cultural. És cert que hi ha altres fires o espais on l'administració local pot conèixer contactar i contractar aquests serveis, però en un saló com el Municipàlia semblaria que empreses d'aquests sectors haurien de tenir més presència.

A nivell professional volia copsar la presència del sector de la fundació a la qual treballo a Municipàlia: més aviat nul·la, per no dir que inexistent.
Els serveis sòcio-educatius no formen part, en general, de la part superior del llistat de prioritats dels municipis, no pel que fa al discurs (sempre subjecte a la volatilitat), sinó pel que fa al pressupost (el veritable document d'acció política dels governs!). Són, en general, els seveis educatius i socials, serveis perifèrics, de segona o tercera línia de prioritat... L'urbanisme i els serveis públics i administratius són el moll de l'òs d'un ajuntament però, sobretot l'urbanisme, ha d'anar acompanyat de polítiques actives en temes sòcio-educatius, culturals i formatius. En aquests sentit s'agraeixen programes com la Llei de Barris, que persegueix precisament relacionar íntimament continent i contingut.
Comparteixo, en part, l'afirmació que diu que les polítiques socials comencen amb un bon urbanisme, però és ben cert que només hi comencen, doncs una bona política social, de convivència, només avança a partir de programes i serveis de caràcter social, en el sentit més ampli del terme.

Cal doncs, una major presència de tot el sector sòcio-educatiu en espais com el Municipàlia, per donar a conèixer els productes i serveis que les entitats d'iniciativa social podem oferir (i de fet oferim ja molts municipis) als responsables municipals, precisament per omplir de contingut el continent dels parcs, places i equipaments dels nostres pobles, viles i ciutats.
La resposta la veurem en la propera edició, d'aquí a dos anys, del Municipàlia... fins llavors, caldrpa treballar per fer més presents i visibles els sectors "perifèrics" dels ajuntaments.

També ha servit aquesta visita per pensar sobre alguns temes temes en clau de Sarrià de Ter, de manera que després de compartir-ho i de treballar-ho amb els companys del PSC de Sarrià de Ter, sorgiran, del grup municipal del PSC, propostes que adreçarem ale veïns i veïnes i al govern municipal per la millora i ampliació d'alguns serveis municipals de sarrià de Ter, somiant, naturalment, tocant de peus a terra.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada